Låna 75000

by admin

Planerar du att göra ett avbrott i yrkeslivet för att utbilda dig eller kanske för att göra den där jordenruntresan du drömt om? Har du sparat ihop en hel del pengar för att kunna genomföra dessa drömmar men till slut insett att det kanske inte räcker till för att helt gå i mål?

Då kanske du behöver ta ett privatlån för att kunna genomföra dina planer. Ett privatlån är ett mycket bra sätt att skaffa fram resurser till ett engångsprojekt.

Låna utan säkerhet

Privatlån har den stora fördelen att de kan tas utan säkerhet. Det innebär att du kan få lånet utan att sätta till exempel ett hus, lägenhet, bil eller båt i pant. Om du tar ett privatlån kan alltså banken eller någon annan långivare komma och kräva någonting tillbaka från dig för att du inte betalat som du skulle.

En annan fördel är att privatlån kan användas för konsumtion – som till exempel resor eller utbildningar – vilket gör att du är mycket friare när du tar ett privatlån jämfört med när du tar andra typer av lån.

Hur tar du ett privatlån?

låna 75000Du kan ta ett privatlån ensam eller tillsammans med en medlåntagare. Tar du lånet ensam är det din inkomst som utgör basen för bankens eller kreditinstitutets riskbedömning – högre inkomst ger högre lånemöjlighet. Om du tar lånet med en medlåntagare är det er gemensamma inkomst som utgör basen för risken och det är därmed lättare att få ett privatlån om du har en medlåntagare. Att ha en medlåntagare kan därför vara att rekommendera om du tar ett lån för en aktivitet som du planerar att genomföra efter att ha sagt upp dig från ditt jobb eller om du tagit tjänstledigt.

Du hittar lätt företag som ger privatlån på internet. Du kan bara göra en sökning och du kommer att få många alternativ. När du väl hittat ett lämpligt företag så fyller du i ansökningsformuläret. Sedan får du ofta besked inom några sekunder och kan få in pengarna på ditt konto inom bara några minuter.

Genomför dina planer tack vare privatlånet

Nu när du fått ditt privatlån så kan du sätta dina planer i verket. Du kan börja din planering och kommer nu kunna få dina drömmar uppfyllda. Du kan i lugn och ro fortsätta framåt utan att behöva bekymra dig om hur du ska betala för dig. Förhoppningsvis kommer du sedan att njuta av att ha fått se dina drömmar gå i uppfyllelse och komma tillbaka till din gamla – eller nya – vardag med ett leende på läpparna.

Vad innebär det att ha ett privatlån

När du väl kommer tillbaka från ditt äventyr har du antagligen kvar lånet du tog för att finansiera äventyret. Detta lån ska nu på lång eller kort tid betalas tillbaka.

Det är många delar i privatlånet som styr villkoren för lånet och när du tog lånet kanske du inte tog dig tid att titta igenom alla villkoren men nu när du ska betala av det kan det vara bra att sätta sig in i de olika delarna.

Om du tog privatlånet tillsammans med en medlåntagare kanske det har varit så att din medlåntagare betalade för lånet medan du var borta men nu är det din tur att ta över.

Villkoren för ett privatlån

Det är mycket att hålla reda på när det gäller villkoren för ett privatlån. Det finns en mängd saker att ta hänsyn till och som du bör känna till när du tar ett privatlån.

Nominell ränta

Det första avsnittet i vår genomgång av villkoren för ett privatlån är den nominella räntan. Den nominella räntan styrs av Riksbankens ränta och situationen på världens finansmarknader. Det är helt enkelt den globala tillgången och efterfrågan på pengar som styr kostnaden för att låna pengar. Från världens finansmarknader rullar räntorna ned till Sverige och till slut till det företag som du lånat dina pengar av. Där har du din nominella ränta. Kostnaden för att du ska få ha pengarna under en viss tid.

Risk

Efter världens efterfrågan på pengar kommer den risk som det innebär för långivaren att ge dig ett lån. Om du har en hög och fast inkomst kan du få bättre villkor på ditt lån jämfört med om din situation är mer volatil. Detta hänger samman med att banken eller kreditinstitutet anser att det finns en högre risk att du inte kommer att kunna betala ditt lån om du har en volatil situation och för att kompensera för detta vill de ha mer betalt av dig. Det är helt enkelt sannolikhetslära och matematik det handlar om.

Avgifter

På ditt lån kommer det att finnas avgifter som du ska betala varje månad. Dessa avgifter kallas ofta med ett samlingsnamn för administrativa avgifter och de kommer att tillkomma som betalningar varje månad ovanpå din räntekostnad.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan är den riktiga kostnaden för ditt lån. Den effektiva räntan är summan av den nominella räntan och de avgifter som påförs varje månad. Den effektiva räntan kan vara mycket högre än den nominella räntan och det är ofta som låntagare missar skillnaden mellan nominell och effektiv ränta och därför inte förstår vilka kostnader lånet faktiskt har. När du ska ta ett privatlån är det mycket viktigt att du tittar på den effektiva räntan först och främst, inte den nominella räntan.

Amortering

Avbetalningar på lånet kallas också för amorteringar. Detta är det belopp som du ska betala tillbaka till långivaren varje månad och dessa betalningar ska till slut medföra att din skuld är helt avbetalad. Amorteringar är inte kostnader och därför är det ofta så att låntagare glömmer bort att amorteringar också innebär att du ska betala något. Det är många som tänker att jag klarar att betala kostnaderna för lånet, den effektiva räntan, varje månad men glömmer bort att amorteringen också den innebär att pengar ska fram varje månad. Det är därför enormt viktigt att ta med amorteringarna och amorteringstiden i kalkylen när du lånar.

Kreditupplysningar – om din situation förändras

låna pengar 75000

Det är inte sällan som det ingår i villkoren för ett lån att långivaren har rätt att ta flera kreditupplysningar på dig under den tiden du har lånet. Detta kanske låter konstigt eftersom du redan fått lånet beviljat men långivaren kan vilja försäkra sig om att du även framöver kommer att kunna betala av smslånet. Det kan trots allt vara så att din situation förändrats sedan du tog lånet, du kanske har förlorat jobbet, och om det är så att villkoren för lånet innebär att din situation avseende betalningsförmåga inte får förändras så kan det i värsta fall hända att långivaren kräver in hela lånebeloppet av dig innan lånetiden gått ut.