Låna 100000

by admin

Har du äntligen kommit fram till att du ska renovera köket? Då behöver du göra en plan för hur du vill att ditt nya kök ska se ut. Vilka delar du ska byta ut, om du ska köpa nya vitvaror, dyra stenskivor med mera. Du har säkert redan från början förstått att detta kommer att kosta på så du måste vara beredd på att betala ordentligt.

Nu är det dock så att du kanske inte är den bäste spararen. Du har en tendens att göra av med månadslönen ganska snart efter att den kommit in på kontot. Då kanske det skulle passa bäst för dig att spendera först och spara sedan.

Men hur spenderar man först och sparar sedan? Man tar ett privatlån och förbinder sig till en avbetalningsplan.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån som du tar för konsumtion av icke-värdebeständiga varor – och tjänster förstås eftersom de aldrig är värdebeständiga. Det kan vara en mängd olika saker som du vill spendera på som kan finansieras av ett privatlån. Det är köp av bilar, båtar, resor, kläder, utbildningar med mera som till exempel renoveringar av kök.

Att vi nämner icke-värdebeständiga varor i samband med privatlån beror på att du inte behöver ställa någon säkerhet för ett privatlån. Det är skillnad mot ett huslån där du sätter ditt hus i pant för att få lånet. När du tar ett privatlån kan banken eller långivaren aldrig komma till dig och kräva tillbaka den vara du köpt – att kräva tillbaka en tjänst är överhuvudtaget inte möjligt i något fall.

Hur fungerar ett privatlån

låna 100000Ett privatlån tar du som ett lån baserat på din kapacitet att betala tillbaka det. Det betyder att din inkomst är det som ligger till grund för hur mycket du kan låna och till vilka villkor du kan låna. Din kredithistoria spelar också roll för hur mycket du kan låna och till vilka villkor. Har du en stabil kredithistoria kan du ofta låna till bra villkor om du har en stabil inkomst men har du inte en stabil kredithistoria eller saknar inkomst kan det bli svårt att låna.

I alla privatlån ingår en amorteringsplan. Amortera är ett annat ord för avbetalning och beloppen du amorterar per månad är kopplade till hur lång tid du har tagit lånet på.

Det är detta med amorteringen som på ett sätt innebär att man spenderar först och sparar sedan. Att du tvingas amortera på ditt lån kommer att skydda dig från i alla fall en del av frestelsen som det innebär att spendera istället för att spara. Det är dock inte helt lätt att hantera alla de frestelser som finns men det finns ännu bättre sätt att skydda sig.

Koppla lånet till arbetsgivaren

Hos vissa långivare finns en tjänst som innebär att du kan koppla ditt lån till din lön via din arbetsgivare. Detta innebär att din arbetsgivare sänder en del av din lön direkt till banken eller det företag du lånat pengarna av. På så sätt kan du skydda dig än mer mot eventuella tendenser du har att spendera för mycket och för snabbt.

Räntor och andra kostnader för privatlån

När du tar ett privatlån så är det självklart inte gratis. Du kommer att behöva betala för lånet. Det du betalar för lånet kallas för ränta. Räntan är i sin tur uppdelad i två delar. Den nominella räntan och den effektiva räntan. Den nominella räntan är kostnaden för pengarna. Pengar kostar pengar. Att ta ett lån av pengar är detsamma som att hyra en stuga på semestern, eller att hyra en film över helgen. Du får rätt att nyttja något för en begränsad tid och för detta betalar du en avgift. När du lånar pengar kallas avgiften för ränta.

Räntan styrs av den världsekonomiska utvecklingen som påverkar utbudet av pengar. Finns det mycket pengar kommer räntan vara låg, finns det lite pengar kommer räntan att vara hög. Typiskt sett har räntan historiskt sett varit hög i högkonjunktur och låg i lågkonjunktur. Detta mönster har dock brutits de senaste tio åren då räntan varit låg samtidigt som ekonomin vuxit snabbt.

I Sverige är det Riksbanken som fattar beslut om hur räntan i Sverige ska ligga i förhållande till det internationella läget. Dessa beslut är inte matematik utan en fråga om bedömningar. Den ränta Riksbanken sätter ligger sedan till grund för vilken ränta bankerna sätter när de lånar ut pengar. Typiskt sett – alltid – kommer räntan bankerna tar ut att vara högre än Riksbankens ränta. Den ränta bankerna och andra kreditinstitut tar ut kallas för nominell ränta och det är den ränta – hyra – du betalar för att få disponera pengar under en viss tid.

Nominell ränta och effektiv ränta

låna 100000 utan uc

Den nominella räntan – som är hyran för pengarna – är dock bara en del av de kostnader du har för att låna pengar. Den andra delen av kostnaderna kallas för avgifter. Detta är avgifter kopplade till administrationen av ditt lån. Dessa avgifter är ett arv från den tiden då människor faktiskt var inblandade i att administrera lån. Numera är de administrativa avgifterna mest ett sätt för långivare att få mer betalt.

Den nominella räntan plus de administrativa avgifterna du betalar kallas tillsammans för effektiv ränta. Detta är den riktiga kostnaden du har för att låna pengar. Det är den effektiva räntan som du ska titta på när du jämför olika långivare med varandra. Det är den effektiva räntan som gäller men det är många låntagare som missar detta och istället stirrar sig blinda på den nominella räntan.

Hur söker du ett lån på 100000

När du står i begrepp att låna 10000 så ska du börja med att hitta företag som lånar ut den sortens pengar. Det första du får göra är alltså att söka efter långivare. Internet är ett bra ställe att börja söka och där kan du vara säker på att du kommer att hitta väldigt många långivare.

Nästa steg är att du jämför dessa långivare med varandra. Det är här återigen viktigt att du hittar ett bra sätt att identifiera de riktiga kostnaderna för ditt lån. Det är mycket vanligt att långivare anger kostnaderna för ett lån på olika sätt vilket gör det svårt att jämföra dem med varandra. Vad du kan göra är att lista ett antal långivare och sedan försöka att på bästa sätt förstå vad deras villkor kommer att innebära för dig när du lånar av dem.

När du väl hittat en långivare som har villkor som du tycker passar för dig så fyller du helt enkelt i låneansökan. Låneansökningarna hos olika kreditgivare är ofta väldigt lika varandra och det är ofta mycket lätt att fylla i ansökningarna. Det som efterfrågas är ditt namn, ditt personnummer, hur mycket du vill låna, hur lång tid du vill låna, din adress, ditt telefonnummer, din e-postadress och ditt bankkontonummer. Du får därefter ofta identifiera dig själv med BankID.

När detta är klart genomför kreditgivaren en automatisk kreditundersökning på dig och sekunder senare får du ett positivt eller negativt besked på din låneansökan. Är beskedet positivt betalas pengarna ut till ditt bankkonto inom bara några minuter, eller maximalt inom någon dag.

Därefter kommer du att få autogirobetalningar från ditt bankkonto på räntan och de amorteringar som du förbundit dig att göra.