Låna 15000

by admin

Vill du låna 15000 kr? Då har du kommit helt rätt. I den här texten kommer vi gå igenom vad du behöver tänka på innan du lånar 15000 kr. Dessutom kommer vi titta närmare på hur du kan gå tillväga för att hitta ett riktigt bra lån med låg ränta och bra villkor. Så läs vidare om du vill ha lite mer på fötterna innan du väljer långivare och tecknar ett lån.

Att låna pengar

Vad innebär det att ta ett lån? Du har kanske ett studielån, bolån eller billån sedan tidigare och vet ungefär hur det fungerar. Att låna 15000 kr som du kan använda till vad du vill fungerar lite annorlunda. Det är troligtvis ett privatlån utan säkerhet som det handlar om när det rör sig om så pass små belopp.

Ett privatlån utan säkerhet innebär att ingen kommer att fråga vad du ska använda pengarna till. Samtidigt innebär det att banken inte har någon säkerhet om du inte skulle kunna betala räntor och amortering. Därför brukar räntor och avgifter vara något högre när det gäller privatlån, än jämfört med exempelvis bolån eller billån.

Tänk på detta innan du tecknar ett lån

Innan du tecknar ett lån är det bra att ha gjort en budget för din ekonomi så att du kan säkerställa att du har råd med de kostnader som det innebär att ta ett lån. Ett smslån på 15000 kr innebär som regel inte några höga månadskostnader, så en person med god ekonomi bör klara det utan problem.

Kom också ihåg att jämföra olika långivares erbjudanden och välj det lån med bäst villkor som innebär lägst kostnader för dig. Självklart är det viktigt att du har förtroende för långivaren. Det är en fördel om du anlitat långivaren förut eller om du känner någon som har gjort det. Ibland kan man även läsa kundernas egna omdömen och recensioner direkt på långivarnas hemsidor.

Vänd dig direkt till en långivare

En sätt att ansöka om ett billiga lån utan säkerhet på 15000 kr är att vända sig direkt till en långivare eller bank. Du kanske har någon kontakt på orten där du bor som du kan vända dig till. Eller så besöker du någon långivares hemsida, fyller i ett formulär med dina personliga uppgifter och skickar in din ansökan.

Sedan inväntar du ett eventuellt erbjudande, ser igenom villkoren och tecknar sedan lånet. Oftast har du pengarna på kontot inom ett fåtal dagar. Kom ihåg att läsa villkoren noggrant så du vet exakt vad det är du förbinder dig till.

Använd en låneförmedlare

låna 15000Att använda en låneförmedlare är ett enkelt sätt att jämföra olika långivares erbjudanden. Det innebär att du bara behöver skicka in en enda ansökan och att det endast görs en enda kreditupplysning på dig. Du fyller snabbt i ett formulär på låneförmedlarens hemsida och inväntar sedan erbjudanden från de banker och kreditgivare som låneförmedlaren samarbetar med, det brukar vara mellan 15 och 30 olika kreditgivare.

En stor fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att du själv inte behöver höra av dig till varje långivare separat, det sparar du mycket tid och arbete på. En annan stor fördel är att det endast görs en enda kreditupplysning (kallas ibland för UC). Det kan nämligen vara en nackdel ur kreditvärdighetssynpunkt att ha flera kreditupplysningar gjorda på sig inom en kort tidsperiod.

Vad innebär det att amortera?

Att amortera innebär att betala av på sitt lån. När det gäller privatlån utan säkerhet brukar det vara möjligt att när som helst amortera en valfri summa. Ofta ingår dessutom en obligatorisk månatlig amortering. Att amortera kan ses som en form av sparande eftersom du minskar dina kostnader för lånet ju mer du amorterar. Har du höga kostnader för lånet så kan det vara bra att amortera så mycket som möjligt. Har du låga kostnader för lånet kan det vara bättre att investera pengarna i aktier eller fonder,

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning innebär en kontroll av din ekonomiska situation. Det finns flera kreditupplysningsföretag i Sverige men det vanligaste förekommande är UC (Upplysningscentralen). För många har en kreditupplysning blivit synonymt med en UC. Men det finns andra kreditupplysningsföretag, exempelvis Bisnode.

Banker och kreditgivare tittar på kreditupplysningen för att få en uppfattning om din ekonomiska situation. Där kan de se hur mycket pengar du har tjänat de senaste åren, vilka krediter du har beviljade idag och om du har några betalningsanmärkningar.

Så ökar du chanserna att få ett bra lån

Det viktigaste för att få ett lån beviljat och för att få ett lån bra villkor och låg ränta är självklart att ha en bra och stabil ekonomi. Det är en stor fördel om du har fast anställning med hög inkomst. Men det kan även vara en tillgång att ha sparade pengar, fastigheter, företag eller något annat som kan ses som en fördel när det gäller din ekonomiska situation.

Men även om du inte har optimala ekonomiska förutsättningar kan du få ett lån beviljat. Ta gärna hjälp av en medsökande, det innebär en extra säkerhet för banken.

Om du träffar banken personligen kan du även visa på att du har gjort en budget och vilka förbättringar av din ekonomiska situation som du planerar inom den närmsta framtiden. Allt som kan lyftas fram som en ekonomisk fördel kan ge dig bättre villkor och lägre ränta.

Försök också så långt det är möjligt att undvika betalningsanmärkningar. Det kan bli svårare att få ett bra lån beviljat om du har en eller flera betalningsanmärkningar. Men ge inte upp även om du får avslag på några ansökningar. Det kan finnas andra långivare som är beredda att bevilja dig ett lån.

Vad bör jag låna till?

När är det rätt läge att låna pengar? Det kan egentligen bara du svara på själv, utifrån vad som är viktigt för dig. Det kan handla om att hantera någon oförutsedd utgift i vardagen, såsom en reparation på en bil eller ett hus. Men det kan också handla om att du vill köpa en resa, en båt eller något annan som är viktigt för dig eller din familj.

Låna trots betalningsanmärkningar

Låna 15000 utan uc

Det finns en rad långivare som beviljar lån trots att du kanske har en eller flera betalningsanmärkningar. Räntan kan bli något högre men om du har medsökande när du ansöker om lånet kan det underlätta och göra att du får bättre villkor.

En betalningsanmärkning kan egentligen drabba vem som helst. Det behöver inte betyda att du har dålig ekonomi. Somliga får betalningsanmärkningar när de har en stressig period i livet och kanske missar en eller flera påminnelser om en faktura. Som tur är finns det långivare som främst tittar på din nuvarande ekonomiska situation och din nuvarande betalningsförmåga. Det kan ju faktiskt vara så att du drabbades av betalningsanmärkningen för flera år sedan och att din situation har förbättrats sedan dess.

Kort avslutning

Nu har vi tittat närmare på vad det kan innebär att låna 15000 kr. Vi har gått igenom vad du bör tänka på och hur du kan använda dig av en låneförmedlare för att förenkla processen och öka chanserna att få ett billigt lån beviljat. Vi önskar dig lycka till med ditt lån!