Låna 20000

by admin

Tänker du låna 20000 kr? Då har du kommit rätt! I den här texten kommer vi titta närmare på vad du ska tänka på när du har tänkt att låna 20000 kr. Det finns nämligen en del saker som är bra att tänka igenom innan man tecknar ett lån. Vi kommer tipsa om hur du kan gå tillväga för att underlätta processen och för att hitta ett lån med så bra villkor som möjligt och så låg ränta som möjligt.

Hur mycket bör du låna?

Att låna så pass lite som 20000 kr bör inte vara några problem för den som har en stabil och bra ekonomi. Det innebär inte några höga månadskostnader att låna 20000 kr. Men hur avgör man hur mycket man har råd med att låna?

Ett bra sätt att göra det på är att skapa en budget för sin privatekonomi. Det gör du genom att gå igenom dina kontoutdrag och titta på inom vilka kategorier som du gör av med pengar. Dessutom skriver du in vilka regelbundna inkomster du har. På det sättet kan du se hur mycket pengar du får över varje månad, pengar som du skulle kunna använda för att finansiera ett lån.

Vad innebär det att låna pengar?

Att låna pengar innebär att du ingår ett avtal med en bank eller en kreditgivare. Du åtar dig att betala ränta och avgifter som är förknippade med lånet. Pengarna brukar betalas ut till ditt konto inom ett fåtal dagar efter att du signerat avtalet. Kom ihåg att det är upp till dig att avgöra om du har råd att teckna ett lån eller inte – och hur mycket pengar du ska låna. Men det är osannolikt att banken beviljar ett lån som du inte skulle klara av att betala av.

Så gör du för att låna 20000 kr

låna 20000Det finns några olika metoder du kan använda dig av för att låna 20000 kr. Ett sätt är att vända sig direkt till din lokala banker eller höra av dig till någon bank som du hittat på nätet. Du ansöker då om ett lån hos den aktuella banken genom att ange dina personliga uppgifter, hur mycket du vill låna och vilken återbetalningstid du önskar. Sedan får du invänta huruvida din ansökan blir beviljad eller ej.

Ett annat sätt är att vända sig till en låneförmedlare på nätet. Låneförmedlare samarbetar med antal olika banker och kreditgivare. Det är kostnadsfritt att använda sig av en låneförmedlare och det innebär inga förpliktelser att skicka in en ansökan. Det görs endast en enda kreditupplysning och du slipper ringa runt till massor av olika banker för att jämföra villkor. Du sparar alltså både tid och arbete på att använda dig av en låneförmedlare. Oftast samarbetar låneförmedlare med ca 15-30 olika banker och kreditgivare. När du väl skickat in din ansökan behöver du bara luta dig tillbaka och vänta på att erbjudanden ska trilla in. Det brukar bara ta några minuter innan det första erbjudandet kommer. Men du brukar behöva vänta ca 24 timmar innan alla banker hunnit titta på din ansökan.

Gör en budget

låna 20000 med betalningsanmärkning

Att skapa en budget för sin privatekonomi är ett utmärkt sätt att undersöka om man har råd med ett lån. Du går igenom dina gamla kontoutdrag och delar in alla dina utgifter i olika kategorier, såsom boendekostnader, resor, mat, kläder, nöjen och så vidare. Det finns appar till telefonen som kan underlätta arbetet och delvis automatiskt dela in dina utgifter i olika kategorier.

När du har gjort detta kan du se vad du faktiskt lägger dina pengar på och fundera på om det finns något som du skulle vilja justera. Du kanske skulle vilja lägga mindre pengar på nöjen och mat? Och mer pengar på sparande? Lägg också in dina inkomster i din budget så att du ser hur mycket pengar du får över varje månad. För att det ska vara klokt att ta ett lån ska du kunna se att det inte kommer bli tajt att betala de kostnader som det innebär att ta lånet. Att låna 20000 kr bör inte vara några större problem för de flesta.

Olika typer av lån

Det finns olika typer av billiga lån. Bland annat studielån, bolån och billån. Du kanske redan har något eller flera av dessa typer. När det gäller på 20000 kr så handlar det förmodligen om ett så kallat privatlån utan säkerhet (även kallat blancolån).

De flesta tar privatlån för någon form av privat konsumtion. Det kan handla om att hantera en oväntad utgift i vardagen. Kanske har bilen gått sönder? Eller så behöver du reparera din fastighet? Andra tar privatlån för att köpa en resa, en skoter, en TV eller något annat som är viktigt för just den personen.

Öka chanserna att få ditt lån beviljat

Genom att ha en stabil och god ekonomi och genom att undvika betalningsanmärkningar kan du öka chanserna att få ett lån beviljat. Om du dessutom har en medsökande när du ansöker om lånet så ökar chanserna ytterligare. En medsökande ses av banken som en extra säkerhet om du mot förmodan inte skulle ha möjlighet att betala de kostnader som uppstår i samband med att du tecknar lånet. Om du pratar med din lokala bank kan du lyfta fram alla möjliga positiva sidor av din ekonomi, exempelvis om du har sparade pengar, företag eller fastigheter. Visa gärna hur du har tänkt förbättra din ekonomi i framtiden, om du inte har en optimal situation idag.

Att amortera

Att amortera innebär att betala av på sitt lån. Det sker vanligtvis med en viss summa varje månad. Du kan gärna se amorteringen som en form av sparande, eftersom du genom att amortera successivt minskar dina kostnader för lånet. Om du har en hög ränta så kan det vara klokt att försöka amortera så mycket som möjligt för att få ner kostnaderna. Om du har ett bra lån med låg ränta så kan du fundera på om det vore bättre att investera pengarna i aktier eller fonder – då kan du få en genomsnittlig avkastning på ca 7 procent per år.

Avrundning

Nu har vi gått igenom det viktigaste som du behöver tänka på och känna till innan du tecknar ett lån på 20000 kr. Vi har visat hur du kan gå tillväga för att ansöka om ett lån och vi har tipsat om hur du kan ta reda på om du har råd med att ta ett lån eller inte. Vi hoppas att du hittar ett riktigt bra lån med låg ränta. Oavsett vad du tänker använda pengarna till hoppas vi att du får ditt lån beviljat.