Låna 300000

by admin

Ibland behöver vi helt plötsligt pengar till ett oväntat projekt eller kanske en oplanerad situation i privatlivet som ställer oväntade krav. Det kan vara en nära släkting som hamnat i trubbel utomlands och du behöver betala för advokater till exempel eller så kan det vara någon som blivit akut sjukt och behöver en operation som det är kö till i Sverige. Det finns många situationer då det kan krävas extra pengar med kort varsel. Men var hittar du dessa extra pengar? Det finns faktiskt en bra lösning på problemet. Det kallas för privatlån.

Hur fungerar och vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån för att täcka privata utgifter. Det är precis som namnet antyder fråga om privata utgifter. Detta skiljer sig från mer specifika utgifter som till exempel när du köper ett hus eller en bil och då använder huset eller bilen som säkerhet. Dessa lån kallas därför vad de är kopplade till som till exempel huslån eller billån. Ett huslån eller ett billån tas med en specifik sak som säkerhet för lånet. Om du inte kan betala lånet för bilen så kommer banken att ta bilen ifrån dig. Om du inte kan betala för huset så kommer banken att ta det ifrån dig.

Ett privatlån är annorlunda. Ett privatlån ges till dig utan säkerhet. Privatlånet tar du med endast din inkomst och din kreditvärdighet som säkerhet. Har du en stabil inkomst och en bra kredithistoria – du har betalat dina skulder och räntor som du ska tidigare – så kommer du att få lånet.

Ett privatlån kan användas för att köpa precis vad som helst. Det kan vara en resa, det kan vara sjukvård, det kan vara en motorcykel, en stor TV, en köksrenovering och mycket annat.

Med hänsyn till allt detta är privatlån mycket bra då de ger en fantastisk flexibilitet.

Vilka banker ger privatlån?

De allra flesta banker – om inte alla – ger privatlån. Privatlån ges också av en stor mängd andra kreditinstitut, både i Sverige och utomlands. Privatlån ges också av företag som säljer produkter och tjänster. Det är mycket smidigt för dessa företag att hjälpa sina kunder att köpa deras varor och tjänster. Sedan finns det också en stor mängd företag som förmedlar privatlån för banker och kreditinstituts räkning.

Sammantaget finns det alltså väldigt många platser där du kan hitta smslån. Allt du behöver göra är att söka på internet och du kommer att hitta det privatlån du behöver.

Vad ska du titta efter när du väljer privatlån

låna 300000Det finns en mängd olika saker du ska titta efter när du letar efter ett privatlån. De viktigaste sakerna är hur mycket du kan låna, hur lång tid du kan ha lånet, vad lånet kommer att kosta dig, hur mycket du behöver amortera per månad, vad som krävs av dig för att få lånet, om det finns några villkor i avtalet som kan förändra lånets kostnad under den tid du har det.

Det som ofta behöver förklaras närmare i detalj är kostnaderna för lånet. Dessa delas upp i två delar. Det är den nominella räntan och den effektiva räntan. Den nominella räntan är kostnaden för att få pengarna. Att låna pengar är som att hyra en videofilm. Du får rätten att nyttja något för en bestämd dit och för detta betalar du hyra. För gamla och mindre bra filmer är hyran lägre och för nya och populära filmer är hyran högre.

Samma sak gäller med låna pengar. Om det är många personer som vill ha pengar och det finns få penningar så stiger kostnaden – räntan – om det finns mycket pengar och få som vill ha pengar så sjunker kostnaden – räntan. Risken spelar också roll. Om framtiden ser osäker ut för antingen dig eller världen i stort så stiger priset för pengar – för vem vet om du kan betala i framtiden så bättre att ta mer betalt idag.

I Sverige är det Riksbanken som sätter en så kallad styrränta. Denna ränta styr hur mycket det kostar för bankerna att få kronor och denna kostnad kommer i sin tur också påverka den nominella ränta som banker och kreditinstitut vill ha av dig för att låna pengar. Detta är den nominella räntan och du kommer att få betala en sådan varje månad under hela tiden du har lånet.

Sedan kommer avgifterna. Banker och kreditinstitut tar ut avgifter av dig för att du lånar av dem. Dessa avgifter är tänkta att täcka bankens eller kreditinstitutets kostnader för att administrera ditt lån. Dessa avgifter tillkommer ovanpå den nominella räntan.

Effektiv ränta är den totala kostnaden du har för ditt lån. Detta är den nominella räntan och avgifterna tillsammans. Det är viktigt att komma ihåg att det är den effektiva räntan du ska titta på när du räknar på ett lån. Det är den effektiva räntan som kan vara väldigt hög trots att den nominella räntan är listad som relativt låg.

Sedan kommer amorteringarna. En amortering är inte en kostnad men en amortering är också, precis som räntor och avgifter, en betalning. Amorteringar på privatlån görs ofta varje månad och det kan vara fråga om tusenlappar. Så när du tittar på kostnaderna för ett lån ska du komma ihåg att kostnaderna är betalningar som ska göras och att amorteringarna är också betalningar som ska göras.

Hur ansöker du om ett privatlån

låna 300000 låg ränta

Det är väldigt enkelt att ansöka om ett privatlån. Allt du behöver göra är att fylla i ett formulär och det formuläret är ofta väldigt kort. Du behöver lämna ifrån dig dina personuppgifter och du behöver legitimera dig med BankID samt, självklart, fylla i ditt bankkontonummer dit du vill ha pengarna utbetalda.

I processen med att ansöka om ett privatlån behöver du också uppge hur mycket du vill låna och under hur lång tid du vill ha lånet.

Efter att du fyllt i ansökan kommer den att behandlas av banken eller kreditinstitutet som du begärde att få låna av. Denna behandling är numera helt datoriserad och går därför väldigt fort. Banken eller kreditinstitutet kommer att göra en kreditundersökning av dig, den är helt automatisk, och därefter är det en dator som använder de uppgifter om lånets storlek med mera tillsammans med din kreditupplysning för att fatta ett beslut.

Beslutet datorn fattar är baserat på regler som banken eller kreditinstitutet har lagt in i programmet samt på erfarenheter som datorn har från statistik som också finns i programmet som fattar beslutet.

Hela denna process tar inte lång tid. Du kommer att få ett positivt eller negativt besked inom sekunder efter att du fyllde i ansökan. Får du positivt besked kommer pengarna att betalas ut till dit bankkonto inom ytterligare bara några minuter.