Privatlån 

by admin

Den här artikeln beskriver vad privata lån är och vad det innebär att ta ett sådant. Det kan finnas många situationer i livet när du behöver ta ett lån, det kan vara så att du ser en möjlighet att köpa en kapitalvara – som en båt, bil, kylskåp, släpkärra eller annat – till ett mycket bra pris men du saknar vid det tillfället pengarna du behöver. Då kan du ta ett lån för att lösa det tillfälliga behovet av finansiering.

Det kan också vara många andra situationer när du behöver snabb finansiering, som när du spontant vill åka på semester med familjen eller behöver göra en resa för att besöka en sjuk släkting. Att ta ett lån kan vara ett mycket bra sätt att finansiera dina behov när plötsliga situationer dyker upp.

Vad är ett privatlån

Det är ett lån som du tar först och främst för privat konsumtion, inte för att köpa en bostad – bolån – eller ett kreditkort – där krediten är ett pågående lån som följer med kortet och som du kan använda när som helst och variera summan som det passar dig. Du kan du få lånet från banker eller kreditinstitut. Lånen är mycket vanliga, nästan alla personer tar vid något tillfälle ett sådant lån.    

Billiga Privatlån

billiga privatlån

Det finns många billiga lån på marknaden. Vad som är billigt och inte billigt styrs av räntan på marknaden. Om du betalar noll procent i ränta är lånet gratis medan en ränta däröver innebär en kostnad. Vad som då blir billiga lån eller dyra lån beror på priserna på marknaden i stort så billigt blir ett relativt begrepp och otydligt begrepp.

Det är Riksbanken som kontrollerar priserna på lån i Sverige. Riksbanken sätter en så kallad reproränta och banker och kreditinstitut följer den reproräntan med ett visst påslag för att de också ska tjäna pengar. Till detta kommer diverse administrativa avgifter som alltid följer ett lån. De administrativa avgifterna är de som är unika för dig. Anledningen till att det finns administrativa avgifter är att oavsett om du tar ett stort eller litet lån är administrationen densamma. Detta gäller även billiga lån.

Hitta billigaste privatlån

De billigaste privata lånen hittar du genom att söka på Internet och där jämföra de villkor som banker och kreditinstitut ger dig som är intresserad av ett billigt lån. När du letar efter marknadens billigaste lån kan du rada upp de olika möjligheterna du hittar och sedan lista räntor och avgifter bredvid varandra. Så hittar du svaret. Glöm dock inte bort att den tidsperiod du har på dig att betala tillbaka spelar roll för den totala kostnaden. Om du har lång tid på dig att betala tillbaka får du också betala räntan många gånger och har du ett lån med fast ränta måste du oftast betala räntan för hela tidsperioden även om du betalar tillbaka innan tidsperioden löpt ut.

Vilket är det billigaste privatlånet

Det som avgör vilket som är det billigaste lånet är de räntor och avgifter gäller för privatlånet. Om du läser villkoren och jämför så kommer du snabbt att kunna avgöra vilket är det billigaste lånet.

Jämför ränta – privatlån

När du letar efter ett lån ska du förstås jämföra ränta på lånen från de olika banker och kreditinstitut du hittar när du söker efter lån. När du jämför ränta på lånen ska du inte glömma bort att inkludera kreditkort i din jämförelse. Ränta på lån genom kreditkort är ganska dyra och kan många gånger ha väldigt tuffa krav på snabb återbetalning i kombination med höga avgifter så det får du inte glömma bort när du gör din jämförelse.

Lägst ränta – privatlån

privatlån

Lägst ränta för lån hittar du genom en noggrann jämförelse mellan olika institut. Det finns en mängd saker att ta i beaktande när du jämför olika lån med varandra och det är självklart först och främst de räntor som gäller för lånet. Den nominella räntan på ett lån kan vara spridd från fyra, fem procent hela vägen upp till 30, 40 procent och den nominella räntan beror på vilken ränta Riksbanken har, vilka risker banken eller kreditinstitutet ser hos dig samt hur djärvt kreditinstitutet är med att göra vinster. 

Lägsta ränta – privatlån

När du letar efter lägsta ränta för ett lån gäller det att jämföra nominell ränta och effektiv ränta. Den effektiva räntan på ett privatlån kan vara alltifrån runt fem procent hela vägen upp till 50 procent beroende på hur lång tid du lånar på men framförallt är det de administrativa avgifter som tillkommer när du tar ett lån som driver upp den effektiva räntan.

Hitta lägsta räntan – privatlån

Hitta lägsta räntan på privatlån genom att göra en jämförelse mellan olika banker och kreditinstitut. Det finns en mängd sätt att göra en jämförelse på och du kan hitta mycket information om hur du bäst hittar den lägsta räntan på privatlån genom att använda resurser på Internet. Återigen vill vi dock påminna om att lån under kortare tid och till lägre belopp oftast har en högre total kostnad – effektiv ränta – per lånad krona eftersom de administrativa avgifterna vid sådana lån kommer att utgöra en större total kostnad jämfört med lån på större belopp över längre tid.

Låg ränta – privatlån

En låg ränta på ett privatlån hittar du framförallt om du har en högre inkomst, inte har några betalningsanmärkningar, inte redan har skulder, lånar ett högre belopp och lånar över en längre tid. Hur hänger detta ihop? Hur kan den totala kostnaden, den effektiva räntan, bli lägre om du lånar mer och under längre tid?

Om du har högre inkomst och saknar betalningsanmärkningar kommer banker och kreditinstitut att bedöma att det är en lägre risk att låna ut pengar till dig och därför kan de ge dig en lägre ränta. Samma effekt på den bedömda risken görs också om dina skulder inte redan är höga. Om du lånar ett större belopp över en längre tid kommer det totala beloppet du betalar i ränta att bli större vilket gör att bankerna och kreditinstituten kan ge dig en mängdrabatt och sänka räntan något. De administrativa avgifterna kommer vid större lån över längre tid att utgöra en mindre del av den totala kostnaden. Allt detta tillsammans medför kostnaden per lånad krona blir lägre om du lånar mer och har en längre återbetalningstid – samtidigt som du redan har låga skulder och saknar betalningsanmärkningar.

Ta lån privat

Att ta lån privat innebär att du lånar utan att ge banken eller kreditinstitutet en säkerhet för ditt lån. När lån kallas billån eller bostadslån ger du banken eller kreditinstitutet en säkerhet – bostaden eller bilen. Samma sak gäller om du lånar med någonting annat som säkerhet. Att du har en säkerhet som grund för lånet innebär att banken eller kreditinstitutet kan ta din bostad, bil eller båt ifrån dig om du inte betalar lånet som du ska.

Ett privat lån tas framförallt för att finansiera konsumtion, få ihop till kontantinsatsen för ett bostadsköp, åka på semester, köpa kapitalvaror till hemmet, kunna betala av skulder som löper på högre ränta med mera.

Var får du ett privat lån

Du kan söka och få ett lån hos banker, kreditinstitut eller hos företag som säljer produkter och tjänster till dig och samtidigt erbjuder finansiering till dig för att du ska kunna köpa dessa produkter och tjänster.

Om du är i behov av ett lån kan du enkelt vända dig till en bank eller kreditinstitut för att söka information om hur du kan få ett privat lån. När du köper produkter eller tjänster kan du också fråga företaget om de erbjuder finansiering, privat lån, för att ska kunna köpa varan eller tjänsten. Det är mycket vanligt att företag erbjuder den tjänsten och numera erbjuder också mindre företag finansiering direkt eller genom samarbetspartners. 

Sök privata lån

Sök privata lån genom banker, finansföretag, kreditinstitut, detaljhandelsföretag, resebyråer och andra företag som du använder för att kunna finansiera din livsstil och din familjs behov. Sök privata lån när du vill göra den där resan du alltid drömt om eller när du behöver köpa ett hus till din växande familj och inte har tillräckligt för att klara kontantinsatsen.

Sök privata lån om du ska gifta dig och vill krydda bröllopet lite extra, köpa en riktigt fin bröllopsklänning, ge din brud en extra fin ring eller vill åka på en lång smekmånad.

Sök privata lån om din familj drabbas av olycka och du behöver göra en lång resa för att kunna vara på plats och stötta någon som drabbats av sjukdom.

Privatlån – jämför

Jämför privatlån genom att läsa på om hur du ansöker om privatlån hos olika banker, finansföretag och kreditinstitut. Du kan enkelt lista de olika företagens villkor bredvid varandra och skapa en bild av vilket lån som fungerar bäst för din situation. Hur du jämför lånen beror förstås på hur mycket du behöver låna, hur snart du tror att du kan betala tillbaka lånet, vilken kreditvärdighet du har och till vad du behöver lånet.

Privatlån – låg ränta

Privatlån till låg ränta hittar du oftast hos större kreditgivare men de ställer också ofta en mängd krav på dig som kan vara svåra att fullfölja. Du får heller aldrig glömma uppläggningsavgifter, administrationsavgifter, aviavgifter, eventuella straffavgifter och annat som faktiskt är att betrakta som räntor på ditt lån och som driver upp totalkostnaden för dig.

Det finns en mängd mindre kreditföretag på marknaden som väldigt ofta kan erbjuda dig väldigt bra villkor och lån med låg ränta. Fördelen med många av de mindre långivarna är också att det ofta går väldigt snabbt att låna, du kan få pengarna utbetalda inom timmar, och att administrationen är förenklad vilket innebär en lägre kostnad för dig.

Privatlån med låg ränta

Lån med låg ränta finns på marknaden och du kan relativt lätt hitta ett lån med låg ränta om du söker lite, är uppmärksam på kampanjer de olika företagen har, anpassar storleken på lånet och återbetalningstiden på ett sätt som gör att den totala kostnaden blir lägre med mera. Ett sätt att få ner totalkostnaden kan vara att ta ett större lån istället för flera mindre lån om du vet att du behöver göra fler köp.

Privatlån utan säkerhet

Lån utan säkerhet är det som gäller när du tar privata lån. Att låna utan säkerhet är själva definitionen av ett privatlån. Fördelen med att ta ett lån utan säkerhet är att du inte riskerar att bli av med någon av dina tillgångar om du av någon oförutsett anledning inte kan betala räntan en viss månad.

Vad är privatlån

Ett privat lån är ett lån som tas huvudsakligen för privat konsumtion. Lånen godkänns ofta väldigt snabbt och du kan få pengarna utbetalda redan samma dag som du söker lånet. Lånet är ett mycket bra sätt att finansiera köp av varor och tjänster som erbjuds till ett förmånligt pris vid ett visst tillfälle när du av olika anledningar saknar pengar till köpet.

Privatlånen

Privatlånen du har kan med fördel samlas hos en och samma långivare. Att ta ett nytt privatlån för att samla privatlånen du har kan sänka dina totala kostnader väsentligt.

Privatlånet

Lånet fyller en funktion som är mycket viktig för att finansiera köp när du behöver en större summa direkt och vet att du med lätthet kommer att kunna betala av lånet under de kommande månaderna. Lånet kan hjälpa dig att uppnå många av dina drömmar, särskilt om du är en person som vid olika tillfällen i livet vill kunna unna dig och din familj det där lilla extra.

Privatlån – sammanfattning

  • Mycket bra för att finansiera konsumentköp av produkter och tjänster när du behöver pengar snabbt
  • Bra möjlighet att samla flera sämre lån i ett nytt lån med mycket bättre villkor
  • Smidigt sätt att få ihop till kontantinsatsen för ett husköp
  • Bekvämt sätt att låna rent generellt då ansökan och godkännande av lånet ofta går mycket snabbt
  • Ett sätt att undvika att du blir av med egendom om du råkar glömma en betalning vid ett enda tillfälle, som kan bli fallet om du lånar med till exempel en bil som säkerhet